Ønsker du pristilbud på revisor kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Vil du vite mer om hva en revisor koster? Noen ganger kan det være nødvendig å kontrollere foretakets årsregnskap, og i noen situasjoner er man lovpålagt å engasjere en revisor. I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om revisjon og hvordan man velger riktig revisortjeneste. Visste du at noen bransjer er revisjonspliktige? Og er du klar over at lovpålagt revisjon må utføres av autorisert revisor? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
En revisor er en person som er utdannet til å gjennomføre revisjoner. En revisjon er kontroll av regnskap, med formål om å undersøke at foretaket følger gjeldende regler for næringsdrivende, og å øke tilliten til regnskapet. Arbeidsoppgavene til en revisor består i hovedsak av å gå gjennom regnskap for å avdekke om det er feil eller mislighold, men en revisor kan også bistå i andre prosesser som inkluderer foretakets økonomi. Eksempler på dette kan være investeringer, oppkjøp, sammenslåinger eller avvikling av foretaket.
Når det blir foretatt en revisjon, skal en revisor skal først og fremst vurdere:
Revisor er en beskyttet yrkestittel i Norge, noe som innebærer at man må oppfylle bestemte krav før man kan benytte tittelen revisor. For å bli revisor må man fullføre en mastergrad innen regnskap og finans, og i tillegg ha tre års praksis i relevant stilling. Både utdannelse og praksis må være godkjent av Finanstilsynet før man kan kalle seg revisor. Tidligere fantes det to ulike typer revisorer i Norge. Man kunne være registrert revisor eller en statsautorisert revisor, hvor en registrert revisor hadde fullført en bachelor i regnskap og revisjon, og en statsautorisert revisor hadde fullført en mastergrad i regnskap og revisjon. Den største forskjellen mellom en registrert revisor og statsautorisert revisor var at sistnevnte kunne utføre revisjoner for børsnoterte selskap. I 2021 kom det nye regler, og nå får alle som blir godkjent tittelen statsautorisert revisor.
Enkeltpersoner og små foretak trenger svært sjelden å utføre en revisjon. Større foretak kan derimot ha revisjonsplikt, og foretaket er da lovpålagt å engasjere en uavhengig autorisert revisor til å utføre en årlig revisjon. Det er i hovedsak foretakets organisasjonsform og størrelse som avgjør om det er revisjonspliktig eller ikke. Når revisjonen er ferdigstilt vil revisjonsberetningen og virksomhetens årsregnskap sendes inn til Regnskapsregisteret. Eventuelle anmerkninger vil komme frem i revisjonsberetningen, som er et offentlig dokument tilgjengelige for innsyn.
Det er verdt å merke seg at et foretak også kan bli utsatt for bokettersyn. Dette er ikke det samme som revisjonsplikt. Bokettersyn er betegnelsen på Skatteetatens kontroll av regnskapet til et foretak. Et bokettersyn er vanligvis en rutinekontroll der man får beskjed om å sende inn diverse informasjon fra regnskapet. Dersom det avdekkes avvik, blir man bedt om å rette opp dette. Skulle det forekomme alvorlige feil, kan man risikere rettslige oppgjør.
Det er ikke mulig å oppgi en fastpris for en revisjon, da totalprisen er avhengig av hvilke oppgaver som må utføres for å ferdigstille revisjonen. Enkelt oppsummert kan man si at dersom foretaket har en omfattende forretningspraksis, kan revisjonen også være mer krevende. Hvis man ser på veiledende priser, kan man likevel gi et overslag på at en revisjon for et lite eller mellomstort foretak koster mellom 30.000 og 50.000 kroner. De fleste revisorer tilbyr også rådgivning og enkelte oppgaver til timespris, som gjerne ligger mellom 900 til 2.000 kroner. Det er også vanlig at en nyutdannet revisor tar noe lavere pris enn en revisor med lang erfaring.
Noen gode råd for å få best mulig pris når man skal engasjere en revisor:
Foretak som har revisjonsplikt, må betale for revisjonen selv, og det er derfor lurt å inkludere denne kostnaden i årsbudsjettet. Betingelsene for revisjonsplikt kan variere basert på foretakets organisasjonsform, men det er spesielt fire forhold man må være oppmerksom på, som fører til at foretaket vil være revisjonspliktig:
Det er selvfølgelig fullt mulig å utføre en kontroll av regnskapet uten at det er pålagt av myndighetene. I en slik situasjon kan en ansatt i foretaket utføre kontrollen, eller man kan engasjere en revisor eller regnskapsfører til å gjennomgå regnskapet. Forhold som gjør det ønskelig med en gjennomgang eller revisjon av regnskapet kan for eksempel være:
Er foretaket revisjonspliktig kan man ikke utføre revisjonen selv. Påbudt revisjon må utføres av en autorisert revisor. Revisoren som utfører revisjonen kan ikke ha interesser i foretaket, eller nære relasjoner til eiere eller ansatte. Det betyr nødvendigvis også at revisoren ikke kan være en ansatt. Man kan heller ikke utføre lovpålagt revisjon av sitt eget foretak, selv om man er autorisert revisor. Årsaken til de strenge kravene er for å sikre at revisjonen og tilhørende dokumenter er objektive og til å stole på. Dette er også en fordel for selskapet da personer med interesser i selskapet kan stole på at regnskapet er korrekt, som for eksempel banker, styret, aksjonærer, investorer og ansatte. Fra myndighetenes side har revisjonen også som formål å forebygge økonomisk kriminalitet, som for eksempel hvitvasking, noe som krever at en uavhengig tredjepart gjennomfører revisjonen.
De fleste vil nok se den åpenbare fordelen av å la en uavhengig revisor kontrollere at regnskapet er korrekt utført. Det er en bekreftelse på at foretaket utfører regnskapet i tråd med gjeldende lover og regler. Feil i regnskapet kan koste foretaket mye penger, enten via svinn eller i form av bøter eller tvangsmulkt fordi man ikke har betalt skatter og avgifter i tide. En grundig revisjon kan også forhindre eller avdekke om ansatte eller andre beriker seg selv med midler fra foretaket.
En annen viktig, men ikke like åpenbar fordel med en revisor er at vedkommende kan være en verdifull rådgiver for foretaket. En av revisorens oppgaver er å vurdere tiltak for videre vekst og omstrukturering, og komme med forslag til forbedringer. En revisor har i tillegg spesialkompetanse på regler for skatt og avgifter, og kan ofte komme med verdifulle råd om hvordan foretaket skal forholde seg til dette på best mulig måte. En dyktig revisor kan også ha informasjon om tilskuddsordninger eller lignende som kan gagne foretaket.
Den største ulempen er naturlig nok at det koster penger å utføre en revisjon. Foretaket må selv betale for revisjonen, selv om den er pålagt av myndighetene. Kostnaden for revisjon kan virke høy, men det er viktig å huske på at de fleste foretak ikke vil være revisjonspliktige før det har en viss årlig omsetning. Dersom revisjonen avdekker avvik og usikkerhet rundt fortsatt drift, vil dette komme frem i revisjonsberetningen som er tilgjengelig for offentligheten. Dette er selvfølgelig en ulempe, særlig for foretak som er avhengig av investorer. Å opptre ærlig og redelig er imidlertid sett på som god forretningspraksis, så det kan jo også være en lettelse for foretaket å få en uavhengig revisor til å bekrefte de faktiske forholdene.
For å bli autorisert revisor er minstekravet utdanning på masternivå, i tillegg til tre års praksis i relevant stilling. Det er heldigvis mange utdanningsinstitusjoner i Norge som tilbyr revisorutdanning, så det er ikke mangel på kvalifiserte revisorer. Det er derfor lett å finne både byråer og selvstendig næringsdrivende som tilbyr revisortjenester. De ti største byråene som tilbyr revisortjenester i Norge er EY, PwC, Deloitte, BDO, KPMG, RSM, Nitschke, Partner Revisjon, BHL og Revisorkollegiet. Ønsker man revisortjenester, kan man undersøke disse først, og se om man finner en passende løsning for foretaket. Det er imidlertid verdt å legge merke til at det kan være litt penger å spare på å velge et mindre selskap fremfor et større, da tendensen ofte er at større selskap har en høyere pris enn mindre selskap. Det er også vanlig at revisorer med lang erfaring tar seg mer betalt enn de som er relativt nye.
Man kan også benytte seg av anbudstjenester på internett for å få hjelp med å ta et veloverveid valg. Her tipser vi om at du kan registrere dine behov hos oss i Regnskapsmart for å motta tilbud fra ulike aktører som du deretter kan sammenligne. Slik er det mulig å få en kvalitetssikret oversikt over lokale tilbydere, og få tilsendt tilbud fra flere aktører samtidig i stedet for selve å sende forespørsler til enkeltaktører.
En faktor som kan påvirke totalprisen, er hvor lang tid det tar å fullføre revisjonen. Man bør derfor velge en revisor som er faglig oppdatert, så man slipper å betale timepris for at vedkommende skal studere gjeldende lover og regler.
Før man velger en revisor, kan man gjerne stille kandidatene spørsmål, som for eksempel:
Uansett hvem man velger, er det viktig at man finner en objektiv revisor. Det er derfor en av de få tilfellen der det ikke nødvendigvis lønner seg å spørre familie eller venner om de kan anbefale noen. Revisoren kan ikke ha noen tilknytning til foretaket utover å være revisor. Det er imidlertid en fordel om revisoren har kjennskap til den bransjen foretaket faller inn under, da særregler for ulike bransjer kan påvirke regnskapet.
Når man har funnet en egnet revisor, må man sende inn Samordnet registermelding i Altinn, hvor man oppgir hvem som er revisor for foretaket. Revisoren må bekrefte oppdraget ved å signere en villighetserklæring elektronisk.
For selskap som har revisjonsplikt er det vanskelig å si om det er verdt det, da man ikke har et valg om man ønsker å gjennomføre denne tjenesten eller ikke. Dersom man fører et oversiktlig og korrekt regnskap, vil en revisjon gå raskt, og resultatet vil forhåpentligvis være i overensstemmelse med forventningene. Har man et rotete og mangelfullt regnskap kan en revisjon være helt nødvendig for å korrigere ukorrekt praksis, og lære av sine feil på veien videre. Uansett grunn for å utføre en revisjon er det noen forberedelser man kan gjøre som kan underlette prosessen, i tillegg til at man kanskje kan spare noen penger:
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg