Ønsker du pristilbud på regnskapstjenester kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med et forsikringsselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Lurer du på hva regnskapstjenester koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på ulike regnskapstjenester samt hva dette begrepet dekker og hva regnskapstjenestene innebærer, og du får lese mer om hvor store prisforskjellene i markedet er, i hvilke tilfeller det lønner seg å føre regnskap selv og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
De aller fleste som driver egen virksomhet, har bokføringsplikt. Dette innebærer at de er pålagt å føre regnskap etter reglene i bokføringsloven og bokføringsforskriften. For å føre regnskap velger mange å benytte seg av regnskapstjenester hos en regnskapsfører. Et regnskap gir deg oversikt over inntekter, utgifter, hva du eier og hva du skylder. Denne informasjonen må dokumenteres og føres inn i et regnskapssystem. Foruten det å føre regnskap innbefatter vanlige regnskapstjenester fakturering, lønnsutbetaling, håndtering av årsoppgjør, innsending av MVA-meldinger, betaling av arbeidsgiveravgift og skatt, oppfølging av fakturaer med purringer og inkassovarsler, samt rådgivning om alt fra aktuelle selskapsformer til budsjett, fusjon og egnede regnskapsløsninger.
De eneste virksomhetene som slipper å føre regnskap, er små enkeltpersonforetak som tjener mindre enn 50.000 kroner i året og som ikke er MVA-registrerte. Da vil du i de fleste tilfeller være unntatt bokføringsplikten, men det er likevel viktig at du tar vare på dokumentasjon av inntekter og utgifter, nettopp for å kunne dokumentere at du ikke har bokføringsplikt. Hvis du driver et aksjeselskap, har du også regnskapsplikt. Regnskapsplikten gjelder dessuten for store enkeltpersonforetak med eiendeler som overstiger 20 millioner kroner, eller hvis enkeltpersonforetaket har et gjennomsnittlig antall ansatte som overstiger 20. Regnskapsplikten innebærer at virksomheten må utarbeide et årsregnskap som, som et minimum, viser resultat, balanse og noter. Dette skal sendes inn årlig til Regnskapsregisteret, og årsregnskapet er i tillegg offentlig tilgjengelig.
Det kan være vanskelig å føre regnskap hvis en ikke har relevant utdanning eller erfaring. Derfor velger mange å bruke regnskapstjenester. I oppstartsfasen er det likevel mange som velger å føre regnskap selv i et regnskapsprogram. Når virksomheten etter hvert får ansatte, kan arbeidet med regnskapet bli så omfattende at bedriften gjerne er tjent med å bruke regnskapstjenester hos en regnskapsfører. I Norge har de fleste regnskapsførere utdanning innen økonomi og administrasjon, men for å bli en autorisert regnskapsfører kreves det at bachelorgraden i økonomi og administrasjon inneholder et visst antall studiepoeng innen finansregnskap, skatte- og avgiftsrett og rettslære. I tillegg kreves to års praksis og etterutdanning. Den omfattende utdanningen gir bred kompetanse og sikrer at vedkommende leverer regnskapstjenester av høy kvalitet.
Prisen for regnskapstjenester kan variere betydelig. I snitt tar en regnskapsfører omkring 900-1.000 kroner per time, men timeprisen kan variere mellom alt fra 600-700 kroner til opp mot 1.500 kroner timen eller mer. Flere faktorer påvirker prisen du til slutt ender opp med å betale for regnskapstjenester. Du må blant annet tenke over hvor mange ansatte du har, hvor mange reiseregninger som må håndteres, hvor mange fakturaer bedriften sender ut og mottar, og hvorvidt du vil ha/trenger hjelp til skattemeldinger, årsregnskap, terminoppgaver og omsetningsoppgaver. Det er altså den totale arbeidsmengden og tidsbruken som til syvende og sist avgjør hvor mye du betaler for regnskapstjenester. For mindre virksomheter kan kostnadene være nokså beskjedne, mens du må regne med å investere mer i regnskapstjenester, eller endog ansette en egen regnskapsfører, etter hvert som bedriften din vokser.
Mange klarer seg fint uten regnskapsfører i begynnelsen. Da er det som regel tilstrekkelig å bruke et godt regnskapsprogram. De fleste regnskapsprogram er i dag svært brukervennlige, slik at det blir enkelt for nybegynnere å føre regnskap selv. Her er mange typiske regnskapstjenester automatisert, slik at du blant annet kan sende ut fakturaer som oppfyller gjeldende krav på en enkel måte, og programmene kan også hjelpe deg med innsending av nødvendig dokumentasjon til myndighetene, for eksempel MVA-meldinger eller næringsoppgaver. De fleste gode regnskapsprogram må man betale for å bruke, men de koster sjelden mer enn 100 til 300 kroner i måneden for abonnement.
Det finnes flere forskjellige typer abonnement, som gir tilgang til forskjellige regnskapstjenester og gjerne svært avanserte tjenester, til svært ulike priser. Hvis du bare har behov for de mest grunnleggende regnskapstjenestene, trenger du kanskje bare et billig abonnement. Du kan til enhver tid oppgradere slik at du får tilgang til de mer avanserte regnskapstjenestene når du har behov for disse. Om du vil bruke et regnskapsprogram eller benytte deg av regnskapstjenester hos en regnskapsfører, avhenger i siste rekke av dine egne preferanser og ditt kunnskapsnivå. Hvis du er usikker, kan du alltids teste et regnskapsprogram i en gratis prøveperiode, som er noe som tilbys av mange programtilbydere.
Det er mulig å føre regnskap selv, uten å bruke hverken regnskapsfører eller regnskapsprogram, hvis du har mindre enn 600 bilag per år. Men fra og med inntektsåret 2023 stilles det krav om bruk av regnskapsprogram for å kunne sende inn skattemelding. Det er mulig å føre regnskap selv i en regnskapsmal i Excel, men selv om dette er gratis, vil det sjelden lønne seg i det lange løp. Arbeidet må her i stor grad gjøres manuelt, slik at du fort ender opp med å bruke unødvendig mye tid på å føre regnskap og sitter igjen med mindre tid til kjerneoppgavene i bedriften din. Dessuten følger det en rekke krav med bokføringsplikten for deg som tjener over 50.000 kroner i året. En regnskapsfører vil alltid sørge for at du fører regnskap i henhold til reglene i bokføringsloven, og de fleste regnskapsprogram er også utformet på en slik måte at du fører regnskapet innenfor rammene gitt av regelverket. Hvis du velger å føre regnskapet selv, må du være sikker på at du følger reglene, og du må holde deg oppdatert på eventuelle endringer i regelverket.
Generelt anbefales det altså å bruke enten en regnskapsfører eller et regnskapsprogram, og i noen tilfeller begge deler. Hva som er det beste alternativet, avhenger i stor grad av størrelsen på bedriften din og arbeidsmengden knyttet til regnskap. Hvis arbeidet er beskjedent, kommer du langt med å føre regnskapet selv i et regnskapsprogram. Hvis det tar opp mye av tiden din og du har ansatte du må ivareta, bør du vurdere å bruke en regnskapsfører som kan ta seg av regnskapsarbeidet. Noen velger å ansette en egen regnskapsfører i bedriften. Dette koster i snitt rundt 700.000 kroner i året. Har du bare behov for litt hjelp nå og da, kan du vurdere å ansette en regnskapsfører på deltid eller kjøpe inn konkrete tjenester fra et regnskapsbyrå. Hvis en regnskapsfører ansettes fast i bedriften, er det vanlig å overlate alt av regnskapsarbeid til vedkommende, mens det er mer vanlig å fordele oppgavene mellom bedriften og regnskapsføreren i de tilfeller hvor man engasjerer en ekstern regnskapsfører fra et regnskapsbyrå. Da kan regnskapsbyrået ta betalt i henhold til tiden de har brukt, eller de kan ta fastpris for ulike regnskapstjenester. Ofte finner du prislister over de ulike tjenestene på regnskapsbyråets hjemmesider.
Det finnes både fordeler og ulemper ved å kjøpe regnskapstjenester. Vi skal se nærmere på noen av dem her, og vi begynner med ulempene da det ikke er så mange av dem! Den mest åpenbare ulempen er at regnskapstjenester koster penger og kan bli en økonomisk byrde for bedriften om de kommer på toppen av mange andre utgifter. I oppstartsfasen er det viktig å få endene til å møtes, og det blir ikke enklere av at du må betale en regnskapsfører for å utføre regnskapsarbeid. I begynnelsen, når arbeidet med regnskapet er begrenset, kan det virke unødvendig å betale for en egen regnskapsfører. Om du bruker litt tid på å sette deg inn i regnskapsarbeidet, kan det være du ikke vil synes at det er så vanskelig - forutsatt at du har et godt og funksjonelt regnskapsprogram og er noenlunde god med tall. Klarer du å ta deg av jobben selv på denne måten, kan du spare penger du sårt trenger i oppstartsfasen.
Det finnes imidlertid mange fordeler med å kjøpe regnskapstjenester. Først og fremst kan du føle deg helt trygg på at regnskapsføringen i bedriften tilfredsstiller kravene i de gjeldende lover og forskrifter (og du har noen å klandre om den ikke gjør det). Med en regnskapsfører kan du unngå unødvendige problemer, som å glemme å MVA-registrere deg tidsnok eller glemme å sende inn MVA-melding til skatteetaten. En regnskapsfører bidrar til at du slipper alt stresset knyttet til regnskapet og lar deg bruke tiden din på andre oppgaver og annet fokus. Selv om man kan spare penger på å gjøre regnskapsjobben selv i begynnelsen, skal det ikke så mye til før man faktisk ender opp med å tape penger på dette, fordi arbeidet blir så omfattende at man ikke har nok tid til å jobbe med oppgaver som tilfører bedriften inntekter og kapital. Når bedriften etter hvert blir så stor, vil det lønne seg å overlate disse oppgavene til en regnskapsfører. En annen fordel med å bruke regnskapsfører, er at du kan dra nytte av profesjonell rådgivning knyttet til bedriftens økonomi. Kanskje kan en inngående analyse og hjelp til budsjettering bidra til at bedriften tjener mer penger på lang sikt!
Timeprisen for en regnskapsfører ligger vanligvis på mellom 700 og 1.500 kroner, men prisforskjellene kan i visse tilfeller være enda større, og det er ikke umulig å finne regnskapsførere som tar ned mot 500 kroner eller opp mot 2.000 kroner timen. På grunn av de store prisforskjellene er det viktig at du velger regnskapsfører med omhu og går gjennom en grundig prosess for å finne riktig regnskapsfører for din bedrift. Hvis du skal bruke et eksternt regnskapsbyrå og allerede vet hvilke regnskapstjenester du trenger, er det lurt å forsøke å få fastpris ved å hente inn tilbud fra flere regnskapsbyråer.
Skaff deg en oversikt over aktuelle regnskapsbyrå i nærområdet ditt og hent inn minst tre pristilbud på tjenestene du ønsker. Deretter kan du sammenligne dem. Finn ut nøyaktig hva som er inkludert i tilbudene deres, om det tilbys fastpris eller timepris, og om det tas enkelte forbehold når det gjelder totalprisen. Hvis byråene tilbyr timepris, blir sammenligningen gjerne enklere, men husk at det er minst like viktig at regnskapsføreren er dyktig og jobber effektivt. Det kan fort bli dyrere å bruke en regnskapsfører med lav timepris dersom regnskapsføreren bruker unødvendig lang tid på oppgavene. For å finne ut om du har å gjøre med en dyktig regnskapsfører, kan du be om referanser fra tidligere kunder og spørre hva de har vært fornøyde med og eventuelt hva som kunne vært bedre.
Det forekommer også enkelte prisforskjeller når det gjelder regnskapsprogram. Noen få av programmene er gratis, men disse har gjerne dårligere funksjonalitet og begrenset med kundesupport og veiledning. Vanligvis kan prisforskjellene ligge på mellom 100 og 300 kroner i måneden for et regnskapsprogram, men mesteparten av variasjonen kan tilskrives ulike typer abonnement og ulik tilgang til funksjoner. Det anbefales at du prøver ut ulike typer regnskapsprogram hos aktører som tilbyr en gratis prøveperiode, og finner ut hvilket du er mest komfortabel med. Det er viktig at regnskapsprogrammet har alle funksjonene du trenger, og at det er brukervennlig og lett å bruke. Mange regnskapsprogrammer tilbyr omfattende guider for deg som er nybegynner og har dessuten chat-support. Visse har endog laget video-gjennomganger av både regnskapsføring og selve regnskapsprogrammene, som kan være svært nyttige. Noen ganger er det verdt å betale mer for dette.
Hvis du er helt i oppstartsfasen, er det ikke alltid verdt å engasjere en regnskapsfører. Da vil et regnskapsprogram og egeninnsats være tilstrekkelig. Når virksomheten din etter hvert vokser og du begynner å få egne ansatte, kan det imidlertid være (svært) lurt å bruke en regnskapsfører, og det vil da kunne være verdt prisen fordi du slipper å bruke store deler av arbeidsdagen din på regnskap.
Det å bruke regnskapsfører kan dessuten hjelpe deg med å spare penger. Med sin kunnskap sørger regnskapsføreren for at alle utgiftene dine føres riktig inn i regnskapet, slik at du får alle skattefradragene du har krav på. I tillegg unngår du skattesmell. Hvis du også er revisjonspliktig, vil en god regnskapsfører med orden på regnskapet sørge for at revisoren slipper å bruke så mange timer på å gå gjennom regnskapet ditt. Revisorer koster som regel mer enn regnskapsførere.
Den største gevinsten ved bruk av regnskapsfører er likevel at du kan fokusere på bedriftens kjerneoppgaver uten å måtte bekymre deg for regnskapet. Hvis du allerede har nok å gjøre, kan tilleggsarbeid med regnskap føre til overarbeid og utbrenthet som bedriften ikke vil være tjent med. I de aller fleste tilfeller vil det i det minste være verdt å betale for regnskapstjenestene man får gjennom et regnskapsprogram. Her er utgiftene nokså beskjedne, og programmet vil gjøre det enklere for bedriften din å opprettholde gode regnskapsrutiner, samtidig som det blir enklere for deg å føre et regnskap som tilfredsstiller gjeldende krav.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg