Vil du vite mer om å starte firma uten egenkapital? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om de ulike selskapsformene som finnes, og hvilke som har krav om egenkapital. Du får også vite mer om hvordan du kan skaffe egenkapital, hvilke lover og regler du burde være oppmerksom på, og mye mer. Visste du at du må ha egenkapital for å starte AS, men ikke for å starte enkeltpersonforetak? Og er du klar over hvilke finansieringsmuligheter du har? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du hjelp med å starte firma uten egenkapital, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Det er mange som sitter med en urealisert drøm om å starte eget firma, og ofte er det økonomien som står i veien. Å starte et firma, som i at det blir opprettet og registrert, trenger ikke å koste en krone. Prosessen kan likevel vise seg å blir dyrere enn forventet. Kanskje du må si opp en fast jobb for å satse på firmaet, kjøpe inn produkter eller leie lokaler?
Det er flere ting som kan gjøre egenkapitalen helt nødvendig:
Etablering av selskapet. Krav om egenkapital gjelder for eksempel dersom du skal starte AS. Dette kommer vi tilbake til i seksjon 3, som tar for seg priser og kostnader.
Produksjon og kapasitet. Etter hvert vil eller må du kanskje øke produksjonen i bedriften, og da er det synd om manglende midler skal stå i veien.
Produktutvikling. Selv om du har en god idé, er det ikke gratis å utvikle et nytt produkt. Du kan komme til å måtte leie inn eksterne konsulenter, produsere prototyper og teste produktet i målgruppen.
Markedsføring. Det er et uttrykk som sier at all PR er god PR, altså at det er bedre med negativ oppmerksomhet enn ingen oppmerksomhet. Dette er en sannhet med modifikasjoner, og det kan absolutt lønne seg å passe på at markedsføringen din gjøres på en profesjonell (og tiltalende) måte.
Utvide markedet ditt. Kanskje har du ambisjoner om å selge produktet eller tjenestene dine til et lite marked i Norge og holde deg til det, eller planlegger du å ekspandere til utlandet og selge tjenester til store konsern? Ambisjonene dine har mye å si for hvilket budsjett du må legge deg på.
Daglig drift. Det kan komme mange utgifter som knyttes til den daglige driften, både midlertidige og faste utgifter.
Alle bedrifter burde altså ha en eller annen form for egenkapital, men hvor stor den burde være, er det vanskelig å gi noe klart svar på. Noen begynner å tjene penger fra første time, mens andre må kanskje vente i flere år før firmaet går med overskudd.
Som du ser, er det mye å tenke på når du skal starte egen bedrift, og i forbindelse med finansieringen er det spesielt tre spørsmål du burde tenke nøye over:
De to første spørsmålene er lettest å svare på dersom du tar deg tid til å sette opp et mest mulig realistisk budsjett. Husk at den første fasen etter oppstart er den mest kritiske, og det er typisk at man undervurderer hvor mye egenkapital som er nødvendig.
I neste seksjon skal vi hjelpe deg å svare på det siste spørsmålet, og si litt om hvilke fordeler og ulemper som kan knyttes til de ulike finansieringsløsningene.
Det finnes altså flere måter å skaffe egenkapital på, og det vil være fordeler og ulemper knyttet til samtlige fremgangsmåter.
Venner, familie eller kolleger kan investere i selskapet ditt og bli forretningspartnere. Fordelen er at dette er investorer som ikke nødvendigvis forventer umiddelbar fortjeneste eller renter på pengene du låner. En klar ulempe er imidlertid at økonomiske avtaler i nære relasjoner fort kan bli ubehagelige, så pass på at dere skriver nøkterne kontrakter!
Offentlig eller statlig finansiering kan komme i mange ulike former, for eksempel som garanti, lån eller stipend fra ulike organisasjoner. Fordelen er at dette er en trygg finansiering, som også kan gi et signal til andre investorer om at prosjektet ditt er verdt å satse på. Ulempen er at den slags finansiering ofte kommer med en rekke krav, og søknadsprosessen kan vise seg å bli både komplisert og tidkrevende.
Finansiering fra banken i form av lån eller kreditt er veldig vanlig. Dette kan være fordelaktig fordi du beholder alt av kontroll og eierskap selv, og slipper å forholde deg til eksterne investorer. Lån og kreditt betyr imidlertid også gebyrer og renter, og dette kan vise seg å bli en stor ulempe på sikt. Spesielt forbrukslån har svært høye renter.
Crowdfunding eller folkefinansiering kommer i flere ulike former, og kort forklart vil det si at flere private individer investerer i en bedrift i bytte mot belønninger eller aksjer. Fordelen er blant annet at du får kontakt med mange investorer og kunder på én gang, og det kan gi mye oppmerksomhet rundt bedriften din. På en annen side kommer ulempene: Mange små investorer gir mye papirarbeid, og det kan være veldig vanskelig å forutse hvor mye du faktisk kan komme til å få.
Profesjonelle investorer er typisk såkalte forretningsengler og risikokapitalfirma, som investerer i nyoppstartede bedrifter i bytte mot en eierandel. Fordelen er at du kan få profesjonell veiledning og god tilgang til nødvendige økonomiske ressurser. Investoren din vil være like interessert i at bedriften din lykkes som det du er. Det som kan være ulempen her, er at investorene kan være tøffe forhandlere, og de kan på sikt gi deg mindre kontroll over din egen bedrift. I seksjon 4, “Steg-for-steg”, skal vi si litt mer om hvordan du kan gå frem for å sikre finansiering fra de ulike partene.
Registrering i enhetsregisteret er gratis, uavhengig av selskapsform. Dersom du vil registrere deg i foretaksregisteret, vil det imidlertid koste noen kroner, men dette er en frivillig registrering. I denne sammenhengen vil det også være relevant å snakket om krav til egenkapital i forbindelse med registrering og opprettelse av firmaet ditt.
Det finnes flere aktører på markedet som tilbyr seg å registrere firma på dine vegne, mot et honorar. Dette koster som regel mellom 1.000 og 3.000 kroner, og selv om det kan virke lettvint og deilig å overlate dette til noen andre, så er det sannsynligvis bortkastede penger.
Enkeltpersonforetak er for eksempel både gratis og enkelt å opprette. Da er det dumt å betale en annen bedrift flere hundre kroner for en jobb du fint klarer å gjøre selv. Det gjelder også for deg som vurderer litt mer kompliserte selskapsformer, som AS eller NUF. Selv om det kan virke komplisert ved første øyekast, får du god hjelp underveis i registreringen, i tillegg til at Altinn har en god beskrivelse av hvordan du går frem.
Selv om du sitter på en veldig god idé kan du få store utfordringer med egenkapital, og det kan være lurt å se på både tradisjonelle og utradisjonelle måter å sikre finansiering på. Vi har tidligere vært inne på fordeler og ulemper med ulike former for finansiering. Her skal vi si litt mer om hvordan du går frem for å sikre finansieringen, etter at du forhåpentligvis har vurdert fordeler og ulemper nøye.
Folkefinansiering har blitt en svært utbredt måte å skaffe finansiering på, og det finnes flere plattformer som tilrettelegger for slike forretningsmodeller. Det som er viktig her, er at du klarer å være overbevisende og skape engasjement hos vanlige folk. Du må rett og slett være en selger. Målgruppen din leser ikke nødvendigvis rapporter og budsjetter, så du burde bruke litt tid på å forklare både idéen din og budsjettet ditt på en folkelig måte. Tenk også over hva gulroten til investorene dine skal være: Får de aksjer i bedriften? Skal det være rene donasjoner? Får de teste produktet?
Statlig finansiering er veldig vanlig, og svært mange kommuner har veletablerte støtteordninger for nye gründere og bedrifter som det er mulig å søke på. Vis at du har en innovativ idé som kan bidra til vekst og verdiskaping, enten det er i lokalsamfunnet eller i storsamfunnet. Sjekk også nøye hvilke krav som foreligger for å kunne få utbetalt støtten, og les også vilkårene nøye. Selv om du kan få et lån fra kommunen, kan det være at et lån i banken har bedre betingelser.
Lån fra banken er i utgangspunktet en formalisert og enkel prosess, og i noen banker er det lettere å få lån enn i andre. Bare husk at dersom det er veldig lett å få lån, og du får et høyt lån uten sikkerhet, vil sannsynligvis rentene være svært høye. Vi anbefaler at du starter med å snakke med din dagligbank for å forhøre deg om hvilke muligheter du har.
Private investorer er ikke nødvendigvis lette å finne, spesielt dersom prosjektet ditt involverer en del risiko. Det kan for eksempel være at det krever veldig mye kapital, eller at ideen din er et stykke utenfor den berømmelige boksen. Høy risiko trenger imidlertid ikke å være negativt, så lenge du kan vise til et høyt vekstpotensial.
Det vil være flere lover og forskrifter for deg som er næringsdrivende, men i akkurat denne sammenhengen vil vi først og fremst fokusere på Skatteloven. Den regulerer skatteplikten for både enkeltindivider og organisasjoner i Norge, og inneholder dermed også reguleringer for skattefradrag.
Dersom du har enkeltpersonforetak, betaler du skatt som privatperson, du beskattes for alt du har av overskudd. Dette kan gjøre det vanskeligere å sette av eller tjene opp egenkapital. Om du derimot har AS eller NUF, tar du ut lønn, som skattlegges i henhold til én skattesats, og det som gjenstår, vil regnes som overskudd, med en annen, lavere skattesats. Du kan dermed la overskuddet bli værende i bedriften og bygge opp egenkapital mye raskere enn du kan i et enkeltpersonforetak.
Fra det første året du regnes som næringsdrivende, kan du også få godkjent de fem forutgående årene som oppstartsår for virksomheten. Dette gjelder altså selv om du ikke har offisielt startet opp og registrert virksomheten din før dette året. Det vil si at du kan få endret ligningen din for disse årene, slik at du går fradrag for faktiske oppstartskostnader.
Det er derfor viktig at du dokumenterer alle utgifter og inntekter du har i oppstartsperioden. Dette kan du lese mer om hos Skatteetaten. Husk at det er ditt eget ansvar å sette deg inn i gjeldende regler, og å fremskaffe dokumentasjon på forespørsel.
Det er mange potensielle fallgruver når man skal starte egen bedrift for første gang. Ikke alle er like farlige, og du må regne med å gjøre en god del feil det første året. Det er imidlertid enkelte ting som det kan lønne seg å tenke nøye over helt fra starten av, slik at du har et godt grunnlag til å ta de riktige valgene for din bedrift.
Våre beste tips til deg som er ny gründer:
Velg riktig selskapsform. Det er umulig å komme med en generell anbefaling her, da ulike selskapsformer vil passe ulike personer og bransjer. Du burde i alle tilfeller sette deg nøye inn i fordeler og ulemper knyttet til de ulike selskapsformene. Vi har guider som går i dybden på både aksjeselskap og enkeltpersonforetak, dersom du er interessert i å lese mer.
Vurder om du trenger holdingselskap. Dersom du tror at selskapet ditt kommer til å oppnå stor suksess i nær fremtid, kan det være fordelaktig å etablere en organisasjonsstruktur som inkluderer et holdingselskap. Dette kan du lese mer om i guiden vår til holdingselskaper.
Start firmaet ditt så snart som mulig. På den måten blir det lettere å få registrert relevante utgifter på firmaet ditt, slik at de kan trekkes fra på skattegrunnlaget ditt. Dette kan ha mye å si for økonomien din i oppstartsfasen.
Vurder om du trenger regnskapsfører. Oppdatert og korrekt regnskap er avgjørende for god økonomistyring. Loven tillater at du fører regnskap for egen bedrift, selv om du ikke er regnskapsfører, men dette kan være et omfattende arbeid der det er lett å gjøre feil dersom du ikke er faglært. I vår dedikerte guide kan du lese mer om hva en regnskapsfører er, og hvor mye du må betale for en regnskapsfører.
God planlegging er nøkkelen. Selv om du har en god idé, og klarer å opparbeide deg nok kapital, så er det fortsatt mye arbeid som gjenstår. Det er typisk for nye gründere at de undervurderer både hvor mye kapital som kreves, og hvor mange arbeidstimer som må legges inn. Bruk god tid på planleggingen, og vit samtidig at det er sjeldent ting går helt etter planen.
Ønsker du hjelp med å starte firma uten egenkapital, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg