Vil du vite mer om hva som skal til for å starte din egen bedrift? Ser du at det mangler et produkt i det norske markedet, og kunne tenke deg å satse på dette? Eller kanskje du produserer noe som en hobby, men ser at det kan bli noe mer? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om å drive egen bedrift, skattemelding for næringsdrivende, sosiale rettigheter for selvstendig næringsdrivende og mye mer. Visste du at det er gratis å registrere et enkeltpersonforetak? Er du klar over at det i noen tilfeller er mulig å få dagpenger fra NAV mens man etablerer en ny bedrift? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du hjelp med å starte bedrift, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
En bedrift er en organisatorisk enhet som er opprettet for å tjene eiernes interesser. Den vanligste grunnen til at man starter en bedrifter er selvfølgelig for å tjene penger. Felles for de aller fleste bedrifter er at dersom de skal ha mulighet til å klare seg over tid er det avgjørende at de kan tilby produkter til en høyere pris enn det koster å fremskaffe produktene. Utover dette er det store variasjoner i hva som defineres som en bedrift. Noen bedrifter drives som enkeltpersonforetak med kun én eier og ingen ansatte, mens andre har tusenvis av ansatte og kontorer i alle verdensdeler.
Bedrifter deles gjerne inn i to hovedgrupper:
Vareproduserende bedrifter produserer fysiske gjenstander, som maskiner, tekstiler eller matvarer.
Tjenesteytende bedrifter levere tjenester, som varehandel, restaurantvirksomhet eller konsulenttjenester.
Det finnes mange alternativer til eierskapet for bedrifter. Det er vanlig å først og fremst skille mellom offentlig og privat eierskap. Offentlig eller statlig eierskap vil si at en stat eier en virksomhet som ikke er en direkte del av statsadministrasjonen. Det er vanlig at staten eier bedrifter der økonomisk avkastning ikke er hovedfokuset for bedriften, for eksempel innen helsevesenet eller utdanningssektoren. Skulle en slik bedrift gå med underskudd, noe som ikke er uvanlig, vil staten ofte ha mulighet til å øke bevilgningene til bedriften. Dersom en statlig bedrift har et betydelig overskudd vil det forventes at deler av overskuddet går til statskassen.
De fleste nyopprettede bedrifter har privat eierskap, og det er også dette som er alternativet dersom man selv vurderer å starte en egen bedrift. En privat bedrift eies enten av en juridisk enhet eller fysisk(e) person(er). Dersom det er flere personer som eier bedriften sammen omtales det vanligvis som et selskap. De vanligste virksomhetsformene for private bedrifter i Norge er enkeltpersonforetak (ENK) og aksjeselskap (AS), men det finnes også andre alternativer, som for eksempel:
Det finnes flere virksomhetsformer å velge mellom for de som ønsker å starte sin egen bedrift. Nedenfor følger en liten oversikt over de vanligste formene for de som ønsker å starte en bedrift for å tjene penger ved hjelp av egen innsats, og fordeler og ulemper med hver enkelt.
Enkeltpersonforetak (ENK) er en virksomhetsform som eies av én fysisk person, og som drives for eiers regning og risiko. Enkeltpersonforetak er ikke en egen juridisk enhet, noe som i praksis innebærer at eier og foretak er den samme juridiske personen. Det er derfor ikke mulig å ansette seg selv i et enkeltpersonforetak, og man kan heller ikke ta ut lønn. Som eier av et enkeltpersonforetak har man derimot full råderett over bedriftens overskudd, og man kan bruke pengene til privat forbruk. Fordi eier står ansvarlig for alle økonomiske forhold knyttet til foretaket, er det en virksomhetsform som egner seg best når det er liten økonomisk risiko knyttet til bedriften. Det er også mulig å drive et enkeltpersonforetak samtidig som man mottar lønnsinntekt fra en annen arbeidsgiver.
Fordeler med enkeltpersonforetak:
Ulemper med enkeltpersonforetak:
Aksjeselskap (AS) er en virksomhetsform der man som eier ikke er ansvarlig for mer enn den aksjekapitalen som er innbetalt. Det kreves imidlertid en aksjekapital på minimum 30.000 kroner som sikkerhet for kreditorer, og i de fleste tilfeller er det forventet at man har betydelig mer oppstartskapital enn dette. Man kan bruke av aksjekapitalen til å gjøre investeringer, men man bør alltid sørge for å ha betalingsevne og gjerne en forsvarlig egenkapital. Det blir stadig mer populært å starte aksjeselskap da begrenset ansvar og mulighet for å omsette aksjene gjør det til en fleksibel selskapsform. En vesentlig forskjell mellom enkeltpersonforetak og aksjeselskap er at man kan være ansatt i sitt eget aksjeselskap, noe som innebærer at man har samme rettigheter som andre arbeidstakere.
Fordeler med aksjeselskap:
Ulemper med aksjeselskap:
Ansvarlig selskap har mange likhetstrekk med enkeltpersonforetak fordi eiere har ubegrenset personlig ansvar for virksomheten, men ansvaret deles mellom flere eiere. Dette kan derfor være et alternativ dersom man ønsker å starte en bedrift med noen man kjenner godt..
Ansvarlig selskap med solidarisk ansvar (ANS) er en virksomhetsform der to eller flere eiere har et ubegrenset personlig ansvar for virksomheten. Dersom selskapet havner i økonomisk uføre, vil kreditorene i første omgang forholde seg til selskapet som en egen enhet. Kan ikke selskapet gjøre opp for seg, vil ansvaret falle på eierne. Kreditor kan kreve hele gjelden fra én av eierne, og så må eierne eventuelt gjøre opp seg imellom i ettertid.
Ansvarlig selskap med delt ansvar (DA) er en virksomhetsform der eierne samlet har ubegrenset og personlig ansvar for selskapets økonomi og gjeld, men hver eier kan bare belastes opptil sin ansvarsandel, selv om kreditorene også her først skal forholde seg til selskapet som sådan. Hvor stor ansvarsandel hver eier har, skal fremgå av selskapsavtalen.
Fordeler med ansvarlig selskap:
Ulemper med ansvarlig selskap:
Prisen for å starte en egen bedrift er naturlig nok avhengig av flere faktorer, men opprettelsen av selve bedriften trenger ikke være spesielt kostbar. For å opprette både enkeltpersonforetak og aksjeselskap registrerer man bedriften i Foretaksregisteret ved å fylle ut Samordnet registermelding. Når registreringen er godkjent, vil bedriften få tildelt et organisasjonsnummer, og man kan begynne næringsvirksomhet. Å registrere et enkeltpersonforetak er gratis. Ønsker man å opprette et aksjeselskap, må man derimot ha minst 30.000 kroner i aksjekapital. Kostnader utover dette, som gebyr for registrering av AS, kan betales med nettopp aksjekapitalen.
Før man registrerer en ny bedrift bør man imidlertid være sikker på at det man skal drive med faktisk er, eller kan utvikle seg til å bli, næringsvirksomhet. Det er gjerne i startfasen at utgiftene overstiger inntektene, og prisen for å starte egen bedrift kan virke høy i denne perioden. Noen ting å tenke over før man setter i gang er som følger:
Dersom du nå har bestemt deg for å starte din egen bedrift, kan du følge de neste stegene for å komme i mål på en ryddig og enkel måte:
Dersom du ønsker å opprette et enkeltpersonforetak:
Dersom du ønsker å opprette et aksjeselskap:
En av ulempene med å drive sin egen bedrift er at man må forholde seg til myndighetene som næringsdrivende. I det daglige er det i hovedsak regnskap, skatter og avgifter man må holde orden på, og rapportere inn til myndighetene ved fastsatte frister. Hva og hvor mye man må betale inn er avhengig av bedriftens drift og omsetning.
Aksjeselskap er regulert av aksjeloven. Det stilles blant annet krav til at man fører regnskapet i henhold til gjeldende regler. Aksjeselskap er i hovedsak også revisjonspliktige, men det gjøres unntak for selskap som har mindre enn 6 millioner kroner i driftsinntekter, balansesum under 23 millioner kroner, og ansatte under 10 årsverk. Hvis man passerer en av disse grensene, vil selskapet bli revisjonspliktig påfølgende år. Revisjonspliktige selskaper må engasjere en ekstern revisor til å gå igjennom årsregnskapet. Man må oppgi hvilken revisor man benytter seg av, og vedkommende må være en autorisert revisor.
For selvstendig næringsdrivende med enkeltpersonforetak er det ikke like mye å forholde seg til når det gjelder økonomiske forpliktelser, og det er mange som gjerne fører sitt eget regnskap.
Noen ting man må huske på, er som følger:
Det er imidlertid også en annen side ved det å være selvstendig næringsdrivende; man mister tilgangen til en del sosiale rettigheter som man ville hatt som ansatt.
Noen vesentlige sider ved det å være selvstendig næringsdrivende er listet opp under:
Sitter du igjen med inntrykket at det utgjør en stor økonomisk risiko å starte sin egen bedrift? Da kan det være greit å vite at det er hjelp å få på veien. Ta kontakt med aktørene nedenfor dersom du er i startfasen av å starte din egen bedrift:
Ønsker du hjelp med å starte bedrift, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger
Gjør smarte regnskapsvalg