regnskapsmart
MagasinOm oss
Søk

Regnskapsfører Bergen: En komplett guide (pris, krav, autorisasjon)

 

Regnskapsfører Bergen
Hva gjør en regnskapsfører (Bergen)
Populære regnskapsførere i Bergen
Sentrale begreper
Pris
Gjøre det selv
Viktig å huske på

Vil du vite mer om regnskapsførere i Bergen? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om regnskapsføring, enkeltpersonforetak, pris for regnskapsfører og mye mer. Har du lyst til å starte eget foretak i Bergen, men er usikker på hvordan du skal holde orden på økonomien? Visste du at man må være autorisert regnskapsfører for å ta på seg ansvaret for en annen bedrift sitt regnskap? Er du klar over at alle foretak som tjener mer enn 50.000 kroner er bokføringspliktige? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!

Ønsker du pristilbud på regnskapsfører i Bergen, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.

Sammenlign priser fra ulike regnskapsførere

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Hva gjør en regnskapsfører?

Betegnelsen regnskapsfører er tittelen til en som har ansvar for regnskapet til en bedrift eller organisasjon. Som regnskapsfører skal man påse at regnskapet blir ført etter gjeldende lover og regler, noe som i hovedsak innebærer å forsikre at alle nødvendige opplysninger er oppført i regnskapet. Man kan i tillegg også ha ansvar for å utføre forefallende oppgaver knyttet til den daglige driften, noe som ofte inkluderer følgende arbeidsoppgaver:

  • Føre inn bilag i regnskapet
  • Betale regninger og sende faktura
  • Betale lønn til de ansatte
  • Ha oversikt over skatt og merverdiavgift
  • Ferdigstille årsregnskap og fylle ut skattemelding

Alle som eier et foretak, kan føre sitt eget regnskap, men ikke alle som fører regnskap kan kalle seg regnskapsfører. I Norge er regnskapsfører en beskyttet yrkestittel. Det vil si at man må være godkjent av Finanstilsynet for å kunne kalle seg autorisert regnskapsfører. Veien til å bli en autorisert regnskapsfører inkluderer en fullført bachelorgrad i økonomi med spesialisering innenfor regnskap og skatterett, og i tillegg to års praksis innenfor relevant fagfelt i løpet av de siste fem årene. Når disse kravene er oppfylt, kan man søke om autorisasjon.

Det er altså ikke krav om at man benytter seg av en autorisert regnskapsfører dersom man har en bedrift eller enkeltpersonforetak. Man kan føre sitt eget regnskap. Det er derimot ikke lov til å føre andre bedrifters regnskap mot vederlag, altså å ta betalt for jobben, uten å være autorisert regnskapsfører. Dersom man som næringsdrivende finner ut at man ikke har kontroll over foretakets økonomi, kan det lønne seg å undersøke mulighetene for å engasjere en regnskapsfører.

Ønsker du tilbud på regnskapsfører? Sammenlign tilbud fra flere regnskapsbyrå her.

Populære regnskapsførere i Bergen

Det er fullt lovlig for et foretak å føre sitt eget regnskap, men merker man at ting går i stå, kan det være lurt å engasjere en regnskapsfører før alvorlige problemer melder seg. Når man skal velge en regnskapsfører, har man gjerne tre alternativer:

  • ansette en økonomiansvarlig
  • engasjere en autorisert regnskapsfører
  • la en regnskapsbedrift ta hånd om hele eller deler av regnskapet

For små og mellomstore bedrifter er det gjerne de to sistnevnte alternativene som er mest aktuelle. I Bergen er det mange regnskapsbedrifter å velge mellom, fra store selskap med filialer i mange byer til lokale selskap med noen få ansatte. Bergen huser også mange av landets beste utdanningsinstitusjoner innenfor økonomi og finans, så det finnes mye kompetanse mellom de syv fjell. Internett er naturligvis et godt sted å starte for å finne aktuelle aktører. Det finnes anbudssider på nett hvor man kan lete etter aktører i nærområdet, og også få tilbud tilsendt basert på oppgitt informasjon. Uansett hvordan man velger aktør kan det være greit å forhøre seg om vedkommende sin utdannelse, erfaring og kompetanse.  

Her er noen eksempler på regnskapsførere og regnskapsbyråer i Bergen som man kan ta kontakt med hvis man ønsker hjelp med regnskapet:

  • ARJO Regnskap AS er en liten regnskapsbedrift rettet mot små og mellomstore bedrifter. De tilbyr regnskapstjenester som blant annet bokføring, fakturering, lønn, og innrapporteringer til det offentlige.
  • FaktaRegnskap leverer utvidede regnskap- og rådgivningstjenester til kunder i Bergen og omegn. De holder til på Danmarksplass, og er selv opptatt av å ha nærhet til sine kunder på Vestlandet.
  • Storetvedt Regnskapsbyrå har holdt på med regnskap i over 40 år, og har kunder i mange ulike bransjer. De holder til sentralt i Bergen, og tilbyr både alminnelige tjenester og spesialkompetanse.
  • Vangdal Regnskap er et regnskapsbyrå med kontor i både Bergen og Oslo. De tilbyr fast regnskapsfører til foretaket og forutsigbare priser.
  • Økonomihuset tilbyr tjenester innen regnskap, skatt og forretningsrådgivning. De har 18 er autoriserte regnskapsførere, og et bredt spekter av kunder i Bergen og omegn.

De fleste fører sitt regnskap digitalt, og terskelen for å også ha møter digitalt blir lavere og lavere. Det er med andre ord ikke nødvendigvis behov for å møte en regnskapsfører personlig. Det er ofte en fordel å benytte seg av den samme regnskapsføreren år etter år, spesielt  hvis samarbeidet er godt, så det kan likevel være en fordel å velge en som holder til i nærheten av foretaket. På den måten kan man møte vedkommende og se om kjemien stemmer, før man inngår en avtale.

Sammenlign priser fra ulike regnskapsførere

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Sentrale begreper

Når man skal begynne med regnskap for første gang, er det naturlig å være litt forvirret. Nedenfor følger en oversikt over noen punkter man møter på når man starter et eget foretak.

Enkeltpersonforetak og aksjeselskap: Det første man må gjøre når man ønsker å starte som næringsdrivende, er å registrere foretaket hos myndighetene. Enkeltpersonforetak (ENK) er en av de mest vanlige selskapsformene i Norge. Med et ENK står man selv ansvarlig for gjeld, risiko og økonomiske forpliktelser, men det er til gjengjeld en enkel måte å starte som næringsdrivende. Det er gratis å registrere og det er ingen krav til kapital. Det er også mulig å starte et aksjeselskap, men det krever litt mer forarbeid og aksjekapital på minimum 30.000 kroner.

Organisasjonsnummer: Når man registrerer et foretak i Foretaksregisteret i Brønnøysundregistrene får man tildelt et organisasjonsnummer som vil være foretakets identifikasjonsnummer.

Skattefradrag: Når foretaket er registrert, kan man starte næringsvirksomhet. Salg av varer og/eller tjenester er hovedfokuset til de fleste foretak. Det er viktig at man registrerer både kjøp og salg korrekt fra første stund. Det er dette som vil legge grunnlaget for regnskapet. Som næringsdrivende kan man få skattefradrag på kostnader man har i forbindelse med arbeidet. Inntektene må også registreres, da dette selvfølgelig utgjør grunnlaget for fortjenesten det eventuelt skal skattes av. 

Kontantsalg, kreditt og faktura: Når det gjelder innbetalinger er det litt ulike regler knyttet til ulike betalingsformer, og man skiller i det daglige mellom kontantsalg og kreditt, hvor det utstedes faktura. Det er greit å være klar over at det er strenge regler for hvordan en faktura skal utformes.

Regnskapsprogram: Dersom man ikke har erfaring med regnskap og bedriftsøkonomi kan det lønne seg å enten anskaffe et regnskapsprogram som man bruker selv, eller engasjere en regnskapsfører som holder styr på foretakets økonomi.

Forskuddsskatt: Det er viktig å være klar over at myndighetene stiller krav til næringsvirksomheter, og i løpet av et år er det mange frister man må overholde. Alle som driver næringsvirksomhet må betale forskuddsskatt dersom fortjenesten tilsier det. Du kan lese mer om forskuddsskatt og hvordan det fungerer i vår artikkel om betaling av forskuddsskatt. 

Merverdiavgiftsregisteret: Det er i tillegg viktig å undersøke om foretaket er mva-pliktig, og i så fall registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret. Dette krever også at man sender inn mva-melding 6 ganger i året, uavhengig av om man har hatt inntekter eller ikke. 

Skattemelding for næringsdrivende: Sist, men ikke minst, må man huske å levere skattemelding for næringsdrivende den 31. mai hvert år.

Ønsker du tilbud på regnskapsfører? Sammenlign tilbud fra flere regnskapsbyrå her.

Er det billig å bruke en regnskapsfører?

Dersom man har behov for at en ekspert tar hånd om foretakets økonomi kan man engasjere en regnskapsfører til å utføre det arbeidet som kreves. Det er vanlig å betale timepris for regnskapstjenester. Gjennomsnittlig timepris i Norge ligger på rundt 900 kroner (per tall fra 2022). Man kan imidlertid finne timepriser fra rundt 650 kroner til hele 1.500 kroner og oppover. Variasjon i timepris er gjerne avhengig av regnskapsførerens erfaring, kompetanse og ansiennitet. Totalprisen for regnskapstjenester vil naturlig nok være avhengig av arbeidsmengde og kompleksitet i det som skal utføres, men man kan ta noen forhåndsregler for å spare penger:

  • Hold orden eller rydd i regnskapet før regnskapsfører kommer på banen. Dersom regnskapsføreren må bruke tid på å etterlyse bilag eller annen informasjon, vil totalprisen gå opp.
  • Finn ut om man selv, eller noen andre i foretaket, kan gjøre deler av regnskapet. Enkle forefallende oppgaver, som fakturahåndtering og føring av bilag, kan ofte utføres som en del av arbeidshverdagen, og trenger ikke nødvendigvis håndteres av regnskapsfører. Man bør imidlertid være oppmerksom dersom man bruker mye tid på denne type oppgaver. Kanskje er det mer gunstig for foretaket at man fokuserer på andre arbeidsoppgaver.
  • Finn en regnskapsfører tilpasset det behovet foretaket har. Trenger man hjelp til grunnleggende oppgaver som føring av bilag og merverdiavgift, kan man benytte en regnskapsfører med lav timepris. Har foretaket spesielle utfordringer kan man være tjent med å engasjere en regnskapsfører med spesialkompetanse på dette feltet. En regnskapsfører som ikke har riktig kompetanse vil ofte fakturere kunden for den tiden vedkommende bruker på å sette seg inn i ting.
  • Enkeltstående oppgaver som årsregnskap og lignende faktureres ofte med fastpris, så i slike tilfeller kan det være penger å spare på å sammenligne priser. Det er likevel viktig å sjekke at regnskapsføreren har riktig kompetanse. 
  • Spør om regnskapsfører også kan komme med råd og veiledning til hvordan foretaket kan spare penger. Kanskje finnes det tilskuddsordninger man kan søke? Eller er det skattefradrag man ikke har benyttet seg av? En dyktig regnskapsfører vil også kunne virke som økonomisk rådgiver for foretaket.

Kan jeg gjøre det selv?

Det fult mulig å ta hånd om eget regnskap uten å være autorisert regnskapsfører. Det er ikke uvanlig at man som nyetablert næringsdrivende fører sitt eget regnskap i startfasen. De fleste foretak starter i det små, og det kan være mange fordeler med å føre sitt eget regnskap. Man vil få innsikt i hvordan bedriftsøkonomi, regnskap og skatteregler fungerer, noe som kan gi en bedre forståelse for hvordan man kan styre foretaket.

En god start for de som ønsker å føre eget regnskap, er å benytte seg av et regnskapsprogram. Det finnes mange regnskapsprogram som er tilpasset brukere uten bakgrunn fra regnskapsføring. Man sparer mye tid på å benytte seg av et slikt program fremfor å lage sine egne tabeller, og man får veiledning til å føre ting riktig. Det er viktig å være klar over at det finnes strenge regler for hva som skal inkluderes i regnskapet. Man må for eksempel passe på at alle fakturaene man utsteder er korrekt utført.

Det er avgjørende at man er oppmerksom på kritiske punkt i utviklingen av foretaket. For mange små bedrifter vil den første regnskapsmessige utfordringen komme når foretaket passerer 50.000 kroner i fortjeneste i løpet av 12 måneder. Da er man bokføringspliktig, noe som får konsekvenser for utfylling av skattemelding. Det er også viktig å undersøke om foretaket er mva-pliktig.

Etter hvert som foretaket vokser, vil det også tilkomme nye plikter og rettigheter, og foretakets økonomi vil bli mer kompleks. På dette stadiet kan det lønne seg å tenke over om man selv skal ta hånd om den delen av regnskapet man er komfortabel med, og la regnskapsfører gjøre resten. Det finnes ingen unnskyldning for ikke å følge opp sine plikter som næringsdrivende, og feilsteg kan få kostbare konsekvenser.

Et ofte brukt argument mot å føre sitt eget regnskap er at det tar tid. Dersom man setter andre arbeidsoppgaver til side for å løse floker i regnskapet, kan det hende man rett og slett taper penger på å ha ansvar for sitt eget regnskap. Det må også nevnes at regnskapet og innrapportering til myndighetene skal være korrekt. Det er lite rom for feil, så man bør være sikker på at man gjør ting riktig!

Ønsker du tilbud på regnskapsfører? Sammenlign tilbud fra flere regnskapsbyrå her.

Viktig å huske på

Dersom man har en god forretningsidé, kan kanskje alle reglene knyttet til føring av regnskap virke som en byrde. Hovedformålet med regnskapet er å holde oversikt over foretakets økonomi, men det er mange fordeler med å føre et ryddig og oversiktlig regnskap:

  • Regnskapet vil gi eier og/eller ledelsen innsikt i hvordan det ligger an økonomisk med bedriften, og det kan avsløre hvor man må spare og hvor man eventuelt kan satse mer. 
  • Regnskapet ligger til grunn for den informasjonen man sender inn til myndighetene, slik at de kan kontrollere at man følger lover og regler for betaling av skatter og avgifter. Dersom man leverer feil eller misvisende informasjon, kan staten svare med gebyrer eller tvangsmulkt, som kan koste mer enn man har råd til å betale.
  • Regnskapet er avgjørende for fremtidige investorer eller aksjonærer. De vil gjerne ha innsyn i deler av regnskapet for å danne seg et bilde av hvordan foretaket drives, og om det er potensial for vekst.
  • Regnskapet er basert på prinsippene om debet og kredit, som innebærer et vanntett system med poster og motposter. Uten dette vil man ikke kunne kontrollere foretakets inntekter og utgifter. Oppdager man at det mangler penger, kan det være tidkrevende å finne ut hvorfor, uten et ryddig regnskap.

Ønsker du pristilbud på regnskapsfører i Bergen, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede byråer som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.

Sammenlign priser fra ulike regnskapsførere

Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende

Start her

Les mer om regnskap

Revisjonsplikt
Næringsoppgave
Kassekreditt
Samordnet registermelding
Faktura
Registrere AS

Sammenlign priser fra ulike regnskapsførere

Sammenlign priser fra ulike regnskapsbyrå på tjenestene du trenger

100% gratis og uforpliktende
Start her>>
regnskapsmart

Gjør smarte regnskapsvalg

MagasinOm ossBrukervilkårLeverandørvilkårKontaktVilkårFor regnskapsførere
© Regnskapsmart